Ayşe Uzunkayış yıllar önce cesaretini topladı. Vali İbrahim Daşöz döneminde kadın girişimciliğini Malatya’da başlatan isim oldu. Küçük bir yufka ekmek yapıp satan iş yerini açtı. Zamanla kooperatifleşti ve aldığı devlet destekleri ile kendisine adeta bir üretim tesisi kurdu. Şimdi günde 7 bin yufka ekmek üretiyor ve başka kadınlara da istihdam sağlıyor.
Grişimci Ayşe Uzunkayış kooperatifçilik girişimciliğe ilk adımını attığı günleri şöyle anlatıyor:
“Malatya’nın il kadın girişimcilerinden biriyim. Kadınları toplumda desteklemenin şuan en doğru yolu iyi yolu kadın kooperatif’lerini desteklemek. Burası kooperatifçilik Türkiye’de daha çok Ege ve Batı’ da yaygın olan bir işletme modeli bir araya gelir. Bizimde kültürümüzü imeceleştirme gibi yardımlaşmayla gönüllü bir araya gelip bir ürün ve üretim yapıp onun kazancını ortaklaşa paylaşmak aslında bir nevi dayanışma ve yardımlaşmadır. Mevzuatı ve kanunu var 1163 maddeye bağlı mevzuata bağlı hareket ediyoruz. Daha güvenli hissediyoruz kendimizi böyle basit usuller de çalışmaktansa daha kurumsal,sürdürülebilir ve arkamızda devletimizin gücünü ve desteğini hissedebiliyoruz.
Kooperatifçilikte Malatya ‘da geldiğimiz nokta şu an çok güzel bir durumdayız. İlk kadın girişimci kooperatifi Akçadağ’da şahıs kooperatifi olarak bir ekiple birlikte kurduk. Kooperatifleştik Koop-Des projesine başvurduk. Makine’mizi aldık hibe desteği ile koop-des’le ödemesi yapıldı.”
Küçük bir yufka ekmek satan iş yerinden şimdi 7 kadının istihdamını sağladı ve günde 7000 ekmek üreten bir tesisi kurduğunu dile getiren Uzunkayış: “Ticari Sanayi odasının ABİGEM Projesi ve yarışması vardı o yarışmaya bu projeyle katılmıştık şahsi olarak. Şahıs işletmesiydi orası şu an burası kooperatifleşmeye yürüdü yani oradan başlayan bir hikayenin bir yerde burası son aşaması 2008-2021 diyebiliriz. Günlük burada 7 kadın çalıştığımızdan 7000 tane ekmek üretebiliyoruz.
Sayın Milletvekilimiz Öznur ÇALIK hanımefendi bize yapın ben yanınızdayım korkmayın dedi.”
VUSLAT HABER